EnglishNederlandsFrançaisItalianoCastellanoPortuguês
Aliento del Viento
Viento

Peiler: Steun aan kleinschalige projecten

Aliento del Viento ondersteunt kleinschalige projecten die gericht zijn op: vorming; integratie van personen met een beperking; gezondheid; voeding. We geven enkele voorbeelden:

Een tent voor iedereen
Steun aan ass. Colibri à Rayures ...
Het rolstoelschommelproject
Een ontmoeting tussen personen "met" en "zonder" handicap dankzij muziek
Help moeder aarde!
Dankzij mijn handicap ...
Schoolopleiding van twee "indiaanse" kinderen in Colombia
Een cello voor Idil
Proost!

projecten

Een tent voor iedereen ...

tenda

Het is een artistiek - cultureel - sociaal project van de vzw "Circo Riccio".

"Een tent voor iedereen ... "is voor iedereen die zin heeft om actief met kunst bezig te zijn en ideeën en projecten uit te wisselen.

Er worden tal van evenementen geörganiseerd in een circustent om de kans te geven aan jonge en minder jonge mensen de wereld van de kunst en verschillende circusdisciplines te leren kennen. In de eerste plaats is het de bedoeling om de tent open te stellen voor de jongeren die minder kansen hebben in het leven. Dankzij de activiteiten van dit project kunnen ze een nobel en oud beroep leren in samenwerking met verschilllende circusartiesten van internationaal niveau.

Aliento del Viento heeft ervoor gekozen om dit project te steunen omdat het circus een spiegel van het leven is. Sport is van fundamenteel belang voor de gezonde groei van iedereen. Dankzij de circusdisciplines leren jongeren om zich te engageren, om hun grenzen elke dag te verleggen, ze leren opofferingen kennen, discipline maar natuurlijk ook voldoening. Het is onze bedoeling om jongeren enthousiast te maken, hen technieken te leren aan de hand van eenvoudige oefeningen en zo hun leergierigheid te stimuleren. Dankzij de training van circusvaardigheden verwerven kinderen meer zelfvertrouwen, evenwicht, coördinatie en vastberadenheid om een bepaald doel te bereiken. Men traint de concentratie en maar het is ook een sportieve training. Het is dus goed voor lichaam en geest. De wereld van het circus is voor alle leeftijden. Iedereen kan binnentreden in deze magische wereld en zichzelf leren kennen en uitdrukken. Er zijn namelijk heel veel uiteenlopende disciplines binnen de circuswereld, gaande van theater tot dans, muziek, poézie, schilderkunst en andere vormen van artistieke expressie, waar er geen concurrentie is, maar men samenwerkt omdat men vertrekt van het principe dat iedereen het recht heeft om uit te drukken wat in hem leeft.

 

Aliento heeft om te beginnen een kit met jongleermateriaal gefinancierd.

Door te jongleren leer je objecten manipuleren. Enerzijds leer je bewegingen coördineren wanneer je de objecten lanceert. Anderzijds leer alles over evenwicht als je de opbjecten laat balanceren op je lichaam. Dankzij jongleren leer je spelen, kan je je creativiteit de vrije loop laten en leer je je lichaam vrij bewegen. Jongleren werkt ook in op de werking van de hersenen, het stimuleert het vermogen om snel te denken en jongleerders hebben over het algemeen goede reflexen.

kitvera

Colibri à Rayures

Colibri à Rayures is een vzw die zich wijdt aan sensibilisatie omtrent de ziekte van Ehlers Danlos.

Ziehier een legende omtrent de Kolibrie: op een dag was er een grote brand in het woud. Alle dieren waren doodsbang en aan de grond genageld observeerden ze machteloos de ramp. Enkel Kolibrie schoot in actie en nam telkens enkele druppels water in zijn bek om die op het vuur te gooien. Na een tijdje zegt de tatoe : "Kolibrie, ben je gek? Het is niet met die enkele druppels dat je het vuur gaat kunnen doven!" En Kolibrie antwoordt: "ik weet het , maar ik doe mijn deel" Hoe klein men ook is, hoe fragiel men ook lijkt, we zijn allemaal in staat in bergen te verzetten.

Les rayures​ staan symbool voor de zebra. De zebra wordt geässocieerd met weesziekten. Vandaar de naam Colibri à Rayures die zich inzet om meer bekendheid te geven aan de ziekte van Ehlers-Danlos.

Wat is de ziekte van Ehlers-Danlos ?

Het is een genetische ziekte gekenmerkt door een afwijkingen van het conjunctief weefsel (het cement van de huid) die alle organen, spieren, botten, gewrichten, het cognitief systeem enz... kan aantasten. De lijst van mogelijke aantastingen is lang, zeer lang. Dat gaat gepaard met zeer veel pijn, met herhaaldelijke ontwrichtingen, grote vermoeidheid, hartkloppingen ... sommigen zijn rolstoelgebonden, anderen hebben ortheses nodig ... Tot op vandaag wordt het als een zeldzame ziekte beschouwd die daarentegen niet zo zeldzaam is.

colibri

Het rolstoelschommelproject

Dankzij een initiatief van vzw El Soplo del Viento en een samenwerking met verschillende specialisten en scholen, wordt het mogelijk dat meer kinderen die rolstoelgebonden zijn naar hartelust kunnen schommelen.
Ben De Gieter, student aan de hogeschool HoGent ontwerpt een rolstoelschommel in duurzaam hout. Hij wordt hierbij begeleid door specialisten op vlak van houtbewerking, veiligheid van speeltoestellen en toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.
De zesdejaars houtbewerking van het VTI beginnen in september 2014 het prototype van de rolstoelschommel te bouwen.

Afhankelijk van de financiële middelen zal vzw El Soplo del Viento op deze manier één of meerdere schommels kunnen laten maken en schenken aan openbare speeltuinen. Aliento del Viento steunt dit project financieel door het rolstoelschommellied te zingen en te verspreiden om geld in te zamelen.

De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. De giften aan de Stichting zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro (art. 104 WIB).

Een ontmoeting tussen personen "met" en "zonder" handicap, dankzij muziek.

Muziekavond

Tijdens deze avond laat Aliento del Viento je kennis maken met relaxeren en "helende" muziek uit verschillende culturen en tradities.

Laat u meenemen op de klanken van instrumenten zoals bijvoorbeeld caisa, shanti, klankschalen, shrutibox, sansula, indiaanse fluit, maracas, trommel, en gitaar... en ervaar zelf de kracht van muziek.

Trommelworkshop

Samen trommelen, verschillende ritmes in elkaar laten overvloeien, nieuwe ritmes ontdekken, nieuwe ritmes creëren, ritmes laten samensmelten tot één geheel, genieten, ontspannen, opladen...

Een workshop voor iedereen die houdt van de sjamaanse trom. Geen muzikale voorkennis vereist! Trommels worden ter plaatse voorzien voor wie geen eigen trom heeft.

Tamborcito, cura. Tamborcito cura mi corazon

Mantra-circel

Samen eenvoudige, ritmische mantra's zingen is een zeer doeltreffende manier om je vitaliteit, je creativiteit en je levensvreugde te stimuleren.

Daarom zingt Aliento del Viento met veel plezier samen met u dynamische mantra's uit verschillende tradities, die we muzikaal begeleiden op trommels en maracas.

Voor deze avond is geen (muzikale) voorkennis vereist over mantra's, trommels of maracas. Het is een avond waaraan iedereen kan deelnemen die graag mantra's zingt. Vanzelfsprekend kan je zelf kiezen of je enkel meezingt, of ook graag meespeelt op trommels en maracas.

Help moeder aarde!

Dit project is in Sicilië geboren, naar aanleiding van een gesprek met een man die duidelijk zichtbaar ontdaan was bij het zien van al het afval dat zomaar in de natuur gedumpt wordt. Zijn woorden kwamen recht uit het hart, en zijn de aanzet geweest om het project "Help moeder aarde" op te starten.

Doel van het project:

madreterraklein

Dankzij mijn handicap

We willen de meerwaarde dat een handicap kan betekenen voor iemand zijn persoonlijke ontwikkeling in de verf zetten. Daarom lanceren we het project "Dankzij mijn handicap" waarin een persoon met een fysieke beperking samen met anderen een klanktapijt creëert dat aansluit bij zijn/haar belevingswereld omtrent de positieve gevolgen van zijn/haar handicap. In een tweede fase zullen de video-opnames van deze klanktapijten gebruikt worden als inspiratiebron voor visuele kunstwerken. Met al dat materiaal zal ivzw Aliento del Viento vervolgens een tentoonstelling organiseren waarin men via muziek en beeld wordt meegenomen in "de wereld van ..."

Een cello voor Idil

Idil is de 14 jaar oude dochter van Rojbin, een Koerdische vriendin van Tim die in Lissabon woont. Ze zijn een zestal jaar geleden naar Portugal verhuisd zodat Rojbin haar doctoraat in de wiskunde zou kunnen afwerken. Intussen spreekt Idil perfect Portugees, in feite onderscheidt niets haar van een Portugees meisje van haar leeftijd, zij het dan één dat heel verstandig en volwassen is. Ze studeert cello aan het conservatorium van Lissabon.

Om haar studies te kunnen voortzetten heeft ze binnenkort een nieuw instrument nodig... maar zoals veel mensen in Portugal vandaag hebben Idil en Rojbin te lijden onder de economische crisis. Zelfs met haar wiskunde-diploma verdient Rojbin maar juist genoeg geld om te kunnen overleven, dus een nieuwe cello voor Idil zat er niet in.

Dankzij de inspanning van Aliento del Viento, Idil en Rojbin, en dankzij de vrijgevigheid van een tiental personen hebben we genoeg geld kunnen inzamelen om een nieuwe cello te kopen zodat Idil haar muzikale studies kan verderzetten.

Idil speelt cello

Proost!

Proost, een initiatief van KVG, nodigt mensen "met" en mensen "zonder" fysieke beperking uit om samen een glas te komen drinken in het M-café in Leuven, elke laatste vrijdag van de maand. Op dat moment zijn er dan ook steeds enkele vrijwilligers aanwezig die kunnen assisteren indien nodig. Vrijwilligers van Aliento del Viento proberen hier zo veel mogelijk aanwezig te zijn.


Aliento del Viento IVZW